Diş muayenesi diş, diş eti ve ağız sağlığının detaylı bir kontrolden geçirilmesi amacıyla diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen muayene işlemidir. Olası sorunların tespit edilmesi, tedavi planlamasının yapılması ve hastanın ihtiyaçlarının belirlenmesi için mutlaka diş muayenesinin yapılması gerekir. Bilindiği gibi sindirim sisteminin başlangıcı ağızdır ve gıda çeşitleri ile teması gibi nedenlerle ağız içi mikroorganizmaların üremesi için oldukça elverişli koşullara sahiptir. Bu nedenle ağız ve diş temizliğinin düzenli olarak yapılması gerekir.
Ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmesi ya da farklı nedenlerle ortaya çıkabilen sorunlar ise diş ve diş eti rahatsızlıklarını beraberinde getirebiliyor. Bu durumda devreye diş muayenesi giriyor ve rahatsızlığa neden olan faktörlerin yapılan muayene ile tespit edilmesi sağlanıyor. Kimi zaman muayene ile birlikte çeşitli tetkiklerin de yapılmasına ihtiyaç doğabiliyor.
Diş Muayenesi Hangi Sıklıkla Yapılır?
Sağlıklı bir diş ve diş eti yapısına sahip olmak için düzenli olarak diş muayenesi yapılması gerekiyor. Bu noktada ne sıklıkla diş hekimine görünmek gerektiği sorusu akıllara gelebilir. En doğru periyodun 6 ay olduğunu belirtelim. Şayet herhangi bir diş ve diş eti sorunu yaşamıyorsanız 6 ayda bir kontrole gitmeniz, olası problemlerin önceden fark edilmesini sağlayabilir ve daha kısa bir tedavi süreci söz konusu olabilir. Elbette diş muayenesi sadece yetişkinler için önem taşımıyor. Çocukların da kalıcı dişlere sahip oldukları dönemden itibaren düzenli olarak diş kontrolünden geçirilmeleri gerekiyor. Bu dönem de 6 ila 8 yaşlarına tekabül eder. Çocuklar bu yaş aralığında ilk kalıcı dişlerine sahip olur ve bu dişlerin ömür boyunca sağlıklı bir şekilde kullanılabilmeleri de düzenli diş kontrolleri ile yakından ilgilidir. Diş ve diş eti problemlerinin ciddi bir boyut kazanmadan tedaviye alınması, hastaların tedavi sürecini daha konforlu geçirmeleri bakımından da önem taşıyor.Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Maalesef ülkemizde çok sayıda kişi, şayet daha önce dişleriyle ilgili bir sorun yaşamadıysa, ilk diş muayenesi için 20’lik dişin ağrımasını bekliyor. Bir anlamda diş kontrolüne sadece bir şikayeti olduğunda gidenlerin sayısının bir hayli fazla olduğunu belirtebiliriz. Oysa ağız ve diş sağlığı da vücut sağlığının bir parçasıdır. Bu nedenle rutin kontrol muayenelerinin geciktirilmemesi, ihmal edilmemesi gerekiyor. Bu ihmalde diş muayenelerine dair korku yaşanıyor olmasının da payı bir hayli fazladır. Ancak yapılan muayene ve tedavilerin hastaya acı vermediğini, acı veren uygulamalardan önce lokal anestezi işleminin yapıldığını belirtmek gerekir. Bu nedenle hastaların tedavi ve muayeneler esnasında acı ya da sızı hissetmesi mümkün olmaz. Ayrıca muayene ve tedavilerin çok büyük bir bölümünün kanamasız olarak yapıldığının da altını çizmek gerekir. Günümüzde gelişen tıp teknolojisinin de yardımı ile kapsamlı bir diş muayenesi kısa sürede tamamlanıyor. Dolayısıyla diş sağlığının kontrolden geçirilmesi için geniş bir zaman dilimini ayırmak da gerekmiyor. Özellikle belirli bir yaşın ardından rutin ağız ve diş sağlığı kontrollerinin çok daha fazla önem taşıdığını belirtmek gerekir. Her ne kadar artık diş kayıplarının telafisi olsa da, diş kaybı hiç istenmeyen bir durumdur. Ağız ve diş sağlığı kontrollerinin düzenli olarak yapılması, diş kaybına yol açabilecek sorunların ciddileşmeden ortadan kaldırılması bakımından da önemlidir.Diş Muayenesi Yapılırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Öncelikle diş muayenesi öncesinde ağız ve diş sağlığınız ile ilgili yaşadığınız sıkıntılar varsa, mutlaka doktorunuza bilgi verin. Bu sayede yaşadığınız sorunların ortadan kaldırılması ve varsa çeşitli rahatsızlıkların tanısının konması mümkün olabilir. Diş eti kanaması, hafif diş sızıları kimi zaman hastalar tarafından dikkate alınmıyor. Bu durum ‘normal’ olarak değerlendirilebiliyor ve bu hastalar doktorlarına herhangi bir şikayetlerinin olmadığını söyleyebiliyor. Oysa hafif düzeyde de olsa diş ağrıları ya da sızı olması normal bir durum değildir ve mutlaka muayene ile söz konusu dişlerin kontrol edilmesi gerekir. Diş eti kanaması da tıbbi anlamda ‘normal’ kabul edilen bir durum değildir. Bu ve benzeri sorunlar yaşayanların diş muayenesi için gittiğinde doktoruna bilgi vermesi çok önemlidir. Sadece dişlerinizi fırçalarken diş eti kanaması olsa bile doktorunuzu bilgilendirin. Kullandığınız ilaçlar ya da çeşitli rahatsızlıklarınız varsa doktorunuza bu konuda da bilgi vermelisiniz. Tütün ürünleri kullanıyorsanız, kalp ile ilgili bir şikayetiniz varsa, vücudunuz herhangi bir maddeye karşı alerjik reaksiyon gösteriyorsa bu konularda da doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekiyor. Hastaların muayene esnasında rahat olması, muayene sürecini kısaltır ve çok daha konforlu bir süreç eşliğinde diş muayenesi gerçekleşebilir. Aklınıza takılan tüm soruları muayene sonrasında doktorunuza sorabilirsiniz. Doktorunuz muayeneye daha sık gelmenizi isteyebilir. Bu gibi durumlarda doktor tavsiyelerine harfiyen uymak çok büyük bir önem taşıyor.Ready To Start?
Curabitur vulputate posuere tortor luctus vulputate laoreet pretium blandit.